Translate

fredag 15 maj 2015

Nässelsoppa

Kirskålkullen frodas och nässlorna med. Det är en skam om man inte gör en maträtt på dessa färska och nyttiga primörerna.
Jag tänkte här dela med mig av mitt recept på nässelsoppa som barnen också gillar.

Till fyra personer. 

2 liter kirskål
2 liter nässlor
2 vitlöksklyftor
3 dl mjölk
1-2 msk vetemjöl
2 dl gräddfil
Salt peppar
Vatten

Tag späda primörer eller bladen från de grövre.
Fyll en stor kastrull med vatten och koka dessa mjuka i några minuter.
Mixa eller hacka de mjuka primörerna, nässlorna bränns inte längre så de går att hantera bättre.
Häll de hackade eller mixade tillbaka i tom kastrull. Fyll upp med vatten så det täcker plus ca 1/2 cm över.
Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp.
Låt sjuda i ca 15 minuter.
Tag lite mjölk att blanda ut mjölet i. Häll i blandningen i kastrullen och resten av mjölken. Låt koka ca 5 minuter under omrörning.
Rör i gräddfil och salt och peppra efter smak.

Servera med kokta ägghalvor.

Smaklig måltid ☺

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar